Sla links over
  • Spring naar de inhoud
  • Spring naar het menu
Inloggen
logo
  • Home
  • Activiteiten
    • Activiteiten
    • Voorgaande activiteiten
  • Home
  • Activiteiten
    • Activiteiten
    • Voorgaande activiteiten
      • Activiteiten 2024
      • Activiteiten 2023
      • Activiteiten 2022
      • Activiteiten 2021
      • Activiteiten 2020
      • Activiteiten 2019
      • Activiteiten 2018
      • Activiteiten 2017
      • Activiteiten 2016
      • Activiteiten 2015
      • Activiteiten 2014
Inloggen

Carbohydrate Competence Centre (CCC), een publiek private samenwerking

Sprekers: prof.dr. L. Dijkhuizen
Datum: 11 december 2014
Aanvang: 20:00 uur
Locatie: 't Clockhuys, Haren

Sinds 2009 werken negentien grote bedrijven en zes kennisinstellingen samen in het CCC (http://www.cccresearch.nl/nl) om de versnipperde kennis op het gebied van koolhydraten te bundelen en nieuwe hoogwaardige kennis te genereren, ontwikkelen en delen. De industriële partners geven aan welke kennis en technologieën ze nodig hebben en werken zelf mee bij het realiseren daarvan. Er is grote behoefte aan fundamentele en innovatieve kennis om nieuwe of betere producten te maken.

De eerste fase (CCC1), met vijftien projecten, is afgerond. De tweede fase (CCC2), negen projecten, loopt op 31 december 2014 ten einde. Samen waren deze projecten goed voor bijna 28 miljoen euro, met sterke steun vanuit SNN. Speerpunten in CCC onderzoek zijn koolhydraten in gezonde voeding en koolhydraten uit biomassa als bron van nieuwe materialen en als vervanger voor chemicaliën, kunststof en plastics. De CCC1 resultaten zijn omvangrijk, met 91 wetenschappelijke publicaties, zeventien promoties en negen octrooiaanvragen.

Er is veel nieuwe kennis verzameld over de verteerbaarheid van koolhydraten voor mens en dier. Voor diervoeding wil je een snelle calorische opname om de groei te bevorderen, voor de mens juist niet. Het zijn twee zijden van eenzelfde problematiek. Samen met WUR is de koolhydraatsamenstelling van nieuwe maisplant varianten geanalyseerd met als doel de verteerbaarheid van  gehakselde maïs in veevoer te verbeteren. RUG onderzoek heeft geresulteerd in karakterisatie van een bacterieel enzym dat aardappelzetmeel zo kan veranderen dat energie minder snel aan het lichaam wordt afgegeven. In de strijd tegen obesitas en ouderdomsdiabetes kan dit de basis vormen voor bijvoorbeeld gezonde frieten, soepen, sauzen en snacks.

Ook is er grote voortgang geboekt in onderzoek naar de positieve effecten van onverteerbare koolhydraten (prebiotica) op darmgezondheid. Dit kunnen vervangers worden van antibiotica, of juist de gezonde darmflora beschermen tegen antibiotica. De resultaten uit de eerste fase hebben vragen opgeroepen die het uitgangspunt vormen voor nieuw onderzoek in CCC3, met steun van de Topsector Agri&Food. Dit omvat in totaal zes projecten en loopt inmiddels een jaar. Hierin wordt onder meer het onderzoek naar de effecten van bekende en potentieel nieuwe prebiotica op darmflora gecontinueerd. CC4 en 5 staan in de steigers (met NWO steun). Onze partners willen steeds meer van dit type onderzoek, zowel om patenten verder aan te scherpen als om compleet nieuwe vraagstukken te bestuderen. De betekenis van CCC voor de noordelijke agro-industrie is groeiende.
Uit: AgroAgenda interview 2014

De spreker
Lubbert Dijkhuizen is hoogleraar Microbiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (vanaf 1990), alwaar hij actief is in onderwijs geven aan Bachelor en Master studenten, en het verrichten van onderzoek (hoofd onderzoeksgroep Microbiële Fysiologie). Hij heeft in totaal 65 promovendi begeleid in hun promotieonderzoek en > 300 manuscripten gepubliceerd in internationale tijdschriften. Zijn expertisegebieden zijn microbiologie en bacteriële enzymen, met name koolhydraat enzymen (sucrose, zetmeel), en sterol/steroid omzettende enzymen, en het gebruik van deze enzymen in biotechnologische processen. Daarnaast is hij actief in diverse onderzoek gerelateerde organisaties (zie beneden).

Bestuurstaken:

1999-2009 Voorzitter Bestuur en Directeur Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (met 12 onderzoeksgroepen, 25 stafleden, 150 promovendi, 50 postdocs)
2001-2007 Director Groningen Genomics Center (RU Groningen en UMCG)
2004-heden Bestuurslid Netherlands Proteomics Centre NPC (tot 2009), Top Institute Food and Nutrition, and Kluyver Center
2006-2012 Bestuurslid en Vice-voorzitter (vanaf 2008) Gebiedsbestuur Aard en Leven Wetenschappen ALW NWO
2010-2012 Voorzitter Task Force Life Sciences NWO
2010-heden Wetenschappelijk Directeur Carbohydrate Competence Center CCC (met 20 bedrijven en 6 kennisinstellingen, ~30 Meuro onderzoeksbudget)
2011-heden Voorzitter van de Valorisatiecommissie Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
2013-heden Wetenschappelijk Directeur Protein Competence Center (PCC)

Prijzen:

2006 Ontvanger van de Wubbo Ockels (1e NL Astronaut) onderzoeksprijs van de Stad Groningen
2008 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
  • Activiteiten
  • Voorgaande activiteiten
    • Activiteiten 2024
    • Activiteiten 2023
    • Activiteiten 2022
    • Activiteiten 2021
    • Activiteiten 2020
    • Activiteiten 2019
    • Activiteiten 2018
    • Activiteiten 2017
    • Activiteiten 2016
    • Activiteiten 2015
    • Activiteiten 2014
  • Home
  • Activiteiten
    • Activiteiten
    • Voorgaande activiteiten
logo