Avondlezing door R. Rozendal en E. Pijlman georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.
-
De productie van PHBV bioplastic uit afvalstromen: van lab curiositeit naar industriële werkelijkheid
-
Recell, de derde generatie biogrondstof (3G) voor chemie
Samenvatting presentatie René Rozendal
De wereld is verslaafd aan plastic. Door grootschalig verbruik van aardolie draagt deze verslaving bij aan een breed scala aan milieuproblemen, waaronder klimaatverandering en microplastic vervuiling. Een goed alternatief voor aardolie gebaseerd plastic is moeilijk te vinden, want ook de meeste bioplastics leggen grote druk op het milieu door intensieve landbouw en kap van regenwouden.
Bij Paques Biomaterials werken we aan een innovatieve technologie die wel een goed alternatief voor aardolie gebaseerd plastic kan maken, nl. polyhydroxybutyrate-co-valerate of PHBV. Onze technologie om PHBV te produceren werd ontwikkeld in samenwerking met o.a. de TU Delft en maakt gebruik van de natuurlijke capaciteit van sommige soorten micro-organismen om PHBV reserves te kunnen accumuleren. Deze PHBV reserves hebben voor deze micro-organismen dezelfde biologische functie als vetreserves hebben bij mensen, nl. als energieopslag. Door de micro-organismen op een slimme manier afhankelijk te maken van deze reserves kun je selecteren voor microbiële consortia die PHBV tot hoge concentraties en efficiency kunnen produceren zonder te hoeven werken onder steriele condities of met genetisch gemodificeerd organismen. Bovendien staat deze methode ons toe te werken met afvalstromen als grondstof (o.a. afvalwater en GFT) wat grote kostenvoordelen met zich meebrengt.
Bacteria with PHA
Het grote voordeel van PHBV (en de meeste andere soorten PHA) is dat deze biopolymeren een superieure bioafbreekbaarheid hebben in vergelijking met andere bioplastics. PHBV is namelijk bioafbreekbaar onder een breed scala aan condities, waaronder ook mariene en bodemcondities. Hierdoor leent het materiaal zich uitstekend voor toepassingen waarbij lekkage naar de natuur vrijwel niet te vermijden is (bijv. landbouw).
In samenwerking met de o.a. Nederlandse Waterschapsector, verschillende industrieën en ook PHA eindgebruikers is Paques Biomaterials deze technologie nu aan het opschalen en naar de markt aan het brengen. Deze presentatie zal ingaan op de gehele reis van grammen op laboratiumschaal via kilo’s op demoschaal naar tonnen op commerciële schaal. Ook zal de presentatie ingaan op uitdagingen en oplossingen omtrent grondstofbeschikbaarheid, extractie, productkwaliteit, en marktontwikkeling
Samenvatting presentatie Erik Pijlman
Cellulose is een belangrijke grondstof voor een nieuwe tak van chemische industrie. Een alternatief voor fossiel olie en gas. Recell ontwikkelt deze nieuwe circulaire chemische industrie samen met innovatieve bedrijven en kennisnetwerken.
Samen met een hecht netwerk van kennis- en industriële partners innoveren we naar een nieuw concurrerend niveau. Recell Chem is de grondstof voor producten die geproduceerd worden met natuurlijke fermentatieprocessen zoals azijnzuur, glucose, bioplastics en bio-ethanol. Recell verbruikt daarbij geen voedingsgewassen en wordt daardoor beschouwd als 3e generatie biobased (3G). Samen met onze klanten staan we aan de basis van een veel schonere economie.
De trend naar steeds strengere milieuwetgeving en kritischer consumentisme is duidelijk ingezet. Recell geeft partners in de chemie voorsprong en een stevige marktpositie.
Loopbaan Dr.Ir. R. Rozendal MBA
René Rozendal is opgeleid als (bio)chemisch ingenieur (TU Delft, MSc 2003) en heeft daarna promotieonderzoek gedaan op gebied van bioelectrochemische systemen (Wetsus/Wageningen Universiteit, PhD 2007). In 2019 heeft René een Executive MBA afgerond bij IMD business school in Lausanne, Switzerland. Na zijn promotieonderzoek heeft hij 3 jaar in Australië gewerkt als Research Fellow bij de University of Queensland in Brisbane. In 2011 keerde René terug naar Nederland en werd werkzaam bij de R&D afdeling van Paques, een innovatieve wereldspeler op gebied van industriële water- en gaszuivering. Na verschillende functies binnen deze afdeling werd René uiteindelijk Chief Technology Officer. Binnen zijn R&D afdeling werd in samenwerking met o.a. de TU Delft een technologie ontwikkeld voor de productie van PHBV bioplastic productie uit industriële en municipale afvalstromen. In 2021 werd deze technologie ondergebracht in een onafhankelijke spin-off entiteit: Paques Biomaterials. René is Managing Director van deze spin-off.
Loopbaan E(rik) Pijlman
Erik Pijlman MSc (1979), together with his team and industry partners he is initiator of Recell®. Recell is a circular cellulose solution that enables green production in construction and chemical industries.
Pijlman holds a batchelor’s degree in architecture ( Hanzehogeschool 1998 – 2003) and a master’s degree in Environmental and Infrastructure Planning and Engineering (RUG 2003 – 2007) and is Founder & CEO of both Recell Group BV and Cellvation BV.
Profession: | |
Recell Group BV, Managing Director / Founder | 2015 - heden |
Cellvation BV Managing director | 2018 – heden |
KNN Advies, sr. business developer biobased | 2007- 2015 |
Other | |
Leader Cell-U-Value initiative | 2018 – heden |
Guest Speaker Honours College RuG | 2019 – heden |
Lid Nationale koolstofmarkt wg Markten | 2020 – heden |
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl of kommer.brunt@planet.nl.