Over Zoetstof van de toekomst: Stevia met de smaak van tafelsuiker, gemaakt met een glucansucrase enzym en tafelsuiker

Zoetstof van de toekomst: Stevia met de smaak van tafelsuiker, gemaakt met een glucansucrase enzym en tafelsuiker

Luc van Schie MSc. en dr. E.M. te Poele georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

Zoetstof van de toekomst: Stevia met de smaak van tafelsuiker, gemaakt met een glucansucrase enzym en tafelsuiker

Samenvatting
In 2018 hebben Lubbert Dijkhuizen, Semme Moolenaar, Marcel van der Sluis en Evelien te Poele CarbExplore opgericht als startup vanuit de universitaire onderzoeksgroep van Lubbert Dijkhuizen. CarbExplore is gespecialiseerd in het ontwikkelen van nieuwe producten met behulp van eigen enzymtechnologie en de grondstoffen suiker, zetmeel en lactose. Deze producten hebben toepassingen in o.a. food en personal care. Daarnaast voert CarbExplore contractresearch en  analyseprojecten uit voor bedrijven wereldwijd. Luc van Schie is business developer en zal in het eerste uur vertellen over CarbExplore. Evelien te Poele is onderzoeker en zal in het tweede uur uitgebreid ingaan op de Stevia technologie.

GCK-SteviaStevia is een natuurlijke laagcalorische zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van honingblad, Stevia rebaudiana. In de supermarkt zijn steeds meer producten met Stevia te vinden, maar een probleem is dat ongeveer 50% van de consumenten het niet lekker vindt, omdat ze een (genetisch bepaalde) bittere, dropachtige nasmaak proeven.

Voor de oprichting van CarbExplore hebben we in de universitaire onderzoeksgroep van Lubbert Dijkhuizen een enzymtechnologie ontwikkeld, die de bittere smaak van de Stevia afhaalt zonder dat de zoetheid verdwijnt. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van glucansucrase enzymen. Dat zijn enzymen die de glucose van sucrose (tafelsuiker) aan andere moleculen kunnen koppelen. Door deze glucosylering veranderen de eigenschappen van deze moleculen; ze worden bijvoorbeeld beter oplosbaar of stabieler, of krijgen een andere geur of smaak. Uit de grote collectie enzymen die we door de jaren heen hebben ontwikkeld, is het gelukt om één enzym te vinden die het Stevia molecuul efficiënt kan glucosyleren. Deze nieuwe Stevia variant is niet meer bitter, is stabieler en vele malen beter oplosbaar dan het uitgangsproduct.

CarbExplore heeft het patent van deze technologie van de Rijksuniversiteit Groningen in licentie kunnen nemen, en probeert nu deze nieuwe Stevia variant op de markt te brengen. Deze uitvinding vanuit het lab van de universiteit wordt nu bij CarbExplore op kilogram-schaal geproduceerd. De volgende stap is de registratie van onze Stevia als nieuw voedingsmiddel zodat we het wereldwijd kunnen aanbieden

Verkorte loopbaanbeschrijving van Dr. Evelien te Poele
GCK-Poele SchieEvelien te Poele promoveerde in 2008 bij de onderzoeksgroep Microbiële Fysiologie van prof. Lubbert Dijkhuizen. In diezelfde groep werkte ze als postdoc aan de ontwikkeling van koolhydraat actieve enzymen voor de productie van functionele koolhydraten voor de voedingsindustrie en aan de glucosylering van organische moleculen, zoals Stevia, met behulp van glucansucrase enzymen.
In 2018 was zij mede oprichter van CarbExplore

Verkorte loopbaanbeschrijving van Luc van Schie MSc.
2013 – 2017 RUG BSc Biologie
2017 – 2019 RUG MSc Moleculaire biologie en biotechnologie
2019 – heden Business development manager bij CarbExplore

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl of kommer.brunt@planet.nl.

Prijzen

De lezing vindt plaats in het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren, telefoon 050 - 533 95 60 (tevens ingang aan de Kerkstraat naast de oude lagere school en via de lift in de parkeergarage Voorhorst).

Voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage Voorhorst (te bereiken via de Hortuslaan) van het winkelcentrum de Brinkhorst en bij het Haderaplein achter het gemeentehuis Haren.