Avondlezing door dr. W. van Erk, georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.
Samenvatting
De voordracht gaat over de zoektocht naar de ideale elektrische lamp: efficiënt , mooi licht en liefst met (oneindig) lange levensduur. Zoals de titel al aangeeft start het verhaal met de kooldraadlamp en eindigt met de vraag of met de LED lamp nu de ideale lamp gevonden is. Hoe werd de eerste kooldraadlamp gemaakt? Welke technische problemen moesten overwonnen worden? Bestaat de gloeilamp met oneindig lange levensduur? Wat is het geheim van de halogeen gloeilamp? Hoe werken fluorescentie lampen?
En tot slot ook: Welke lamp moet ik nu kiezen voor een bepaalde toepassing?
Loopbaanbeschrijving van Dr. Ir Willem van Erk
Willem van Erk (1947)
- Na de HBS in Den Helder en Bergen op Zoom in 1964 gestart met de studie chemie aan de afdeling Chemische Technologie van de Technische Universiteit in Eindhoven.
- Van 1970 tot 1974 promotie onderzoek aan de afdeling Anorganische en Vastestof chemie van de Rijks Universiteit Groningen en gepromoveerd op het proefschrift: Magnetische en optische eigenschappen van de jodides van enkele 3d- overgangsmetalen.
- Na de militaire dienst in 1976 begonnen op het Nat Lab van Philips in de groep magnetische materialen.
- In 1981 overgegaan naar de Voorontwikkeling van Philips Licht. Eerst enkele jaren lid van het glasspecialistenteam. Daarna begonnen bij de voorontwikkeling van hoge druk gasontladingslampen, eerst in kwartsglas, later ook in keramiek. Speciaal belast met het bestuderen en oplossen van levensduurproblematiek zoals vermindering lichtopbrengst, verandering van kleur, plotselinge uitval, etc; en de opgedane kennis weer inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe lampen. Dit tot aan de pensionering in 2008.
Introducé(e)s zijn van harte welkom.
Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl.