Over Chemie achter de narcose

Chemie achter de narcose

Avondlezing door drs. S. Rijlaarsdam georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

Chemie achter de narcose

Samenvatting
De ontdekking van nieuwe moleculaire verbindingen met narcotische eigenschappen in de 19de eeuw, maakte tand- en heelkundige behandelingen aangenamer voor de patiënt. Begin 20ste eeuw kwam het synthetische lokaal anestheticum op de markt: procaine. Het werd een vervanger van cocaïne. In de Tweede Wereldoorlog werd morfine door het synthetische pethidine in Duitsland vervangen. Na 1950 werd het vak anesthesie een zelfstandig specialisme wat aanleiding was tot de ontwikkeling van halothane als vervanger van chloroform.

In Nederland werd het vak anesthesie door de inaugurele rede “De dood op tafel” van professor Smalhout op de kaart gezet. Narcose, verslaving, euthanasie en strijdgassen liggen in elkaars verlengde. Gebruik en misbruik kunnen vergeleken worden met de ploegscharen uit de bijbel.

GCK-RijlaardamVerkorte loopbaanbeschrijving van Drs. S. Rijlaarsdam

  • 1961 - 1969    Apothekersopleiding Rijksuniversiteit Groningen
  • 1969 -1979     Ziekenhuisapotheker Assen
  • 1980 - 1998    Openbaar apotheker Zwolle
  • 2002 - 2016    Medewerker PUM (project uitzending managers)
  • 2016                Pensioen
  • Sinds 1982      Lid Chemische Kring Zwolle

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl of kommer.brunt@planet.nl.

Prijzen

De lezing vindt plaats in het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren, telefoon 050 - 533 95 60 (tevens ingang aan de Kerkstraat naast de oude lagere school en via de lift in de parkeergarage Voorhorst).

Voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage Voorhorst (te bereiken via de Hortuslaan) van het winkelcentrum de Brinkhorst en bij het Haderaplein achter het gemeentehuis Haren.