Over Medische isotopen: synthese van radiofarmaca en toepassingen in de nucleaire geneeskunde

Medische isotopen: synthese van radiofarmaca en toepassingen in de nucleaire geneeskunde

Avondlezing door prof.dr. P. Elsinga georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

Medische isotopen: synthese van radiofarmaca en toepassingen in de nucleaire geneeskunde

Samenvatting
Medische isotopen zijn van groot belang bij de diagnose van verschillende ziekten zoals vormen van kanker, hartfalen, infecties en neurodegeneratieve ziekten. Tevens is er een sterke ontwikkeling om medische isotopen toe te passen in de behandeling van kanker. Afhankelijk van de toepassing is een bepaald medisch isotoop nodig daar is gekoppeld aan een molecuul dat kan binden aan een specifiek eiwit (receptor, enzym, antigen) in het lichaam. In deze lezing zal dieper worden ingegaan op de verschillende medische isotopen en hun eigenschappen. Verder hoe deze medische isotopen worden geproduceerd en hoe ze kunnen worden gekoppeld aan biologisch actieve moleculen. In het laatste deel van de lezing zullen verschillende medisch toepassingen worden belicht waarbij radioactief gelabelde radiofarmaca worden gebruikt voor diagnose en behandeling.

Loopbaanbeschrijving van Philip Elsinga
GCK-ElsingaProf.dr. Philip H. Elsinga is klinisch radiochemicus bij het UMCG op de afdeling Nucleaire geneeskunde. Na organische chemie te hebben gestudeerd behaalde hij zijn doctoraat in 1995 bij de RU Groningen. Hij doet onderzoek de ontwikeling van PET-radiofarmaca en de translatie naar toepasisng in patienten. Zijn aandachtgebied omvat gelabelde peptiden, receptor antagonisten, bacteriele infectie tracers en kunstmatige amino zuren voor neuroendocriene tumoren. In 2011 werd Philip Elsinga aangesteld als professor PET-radiochemie. Hij is auteur van meer dan 250 articles. Hij is ook international actief als Editor-in-Chief van European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging Radiopharmacy and Chemistry en als invited expert voor de IAEA.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl of kommer.brunt@planet.nl.

Prijzen

De lezing vindt plaats in het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren, telefoon 050 - 533 95 60 (tevens ingang aan de Kerkstraat naast de oude lagere school en via de lift in de parkeergarage Voorhorst).

Voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage Voorhorst (te bereiken via de Hortuslaan) van het winkelcentrum de Brinkhorst en bij het Haderaplein achter het gemeentehuis Haren.