Over 90-jarig bestaan van de Groningse Chemische Kring

90-jarig bestaan van de Groningse Chemische Kring

In 2017 bestond de Groningse Chemische Kring 90 jaar en het bestuur nodigt u daarom uit dit heugelijke feit samen te vieren met een speciale avond met als eregast en spreker Nobelprijs winnaar Prof. Dr. Ben Feringa.

Tijd en Plaats
Donderdag 24 mei 2018 om 20.00 uur in de bibliotheek bij het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren, telefoon 050 - 533 95 60 (tevens ingang aan de Kerkstraat naast de oude lagere school en via de lift in de parkeergarage Voorhorst).
Voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage Voorhorst (betaald parkeren en te bereiken via de Hortuslaan) van het winkelcentrum de Brinkhorst en bij het Haderaplein (vrij parkeren na 18.00 uur) achter het gemeentehuis Haren.

Het heugelijke feit van ons 90-jarige bestaan vieren we, zij het iets verlaat, op donderdagavond 24 mei 2018 waarbij we als eregast en spreker Prof. B.L. Feringa, de Groninger hoogleraar en Nobelprijswinnaar 2016 bereid gevonden hebben om onze feestelijke avond op te luisteren met zijn aanwezigheid.

Programma
20.00  Ontvangst met koffie + iets erbij
20.20 Een paar woorden over het 90 jarig bestaan van de GCK en introductie Prof. Dr. B.L. Feringa
20.30 Lezing Prof. B.L. Feringa
21.30 Napraten onder het genot van een hapje en een drankje
22.00 Sluiting

Eregast en Spreker:
Prof. Dr. B.L. Feringa, Faculty of Science and Engineering, Stratingh Institute for Chemistry, Rijksuniversiteit Groningen, e-mail: i.b.meijerink-verver@rug.nl (secretaresse van Prof. Dr. B.L. Feringa) spreekt over:

MOLECULAIR ONTWERP, DE KUNST OM KLEIN TE BOUWEN

Samenvatting presentatie
Moleculair ontwerp en chemische synthese vormen de basis voor veel van onze dagelijkse producten variërend van materialen tot geneesmiddelen. In deze voordracht zal dit geïllustreerd worden aan de hand van recente ontwikkelingen zoals slimme geneesmiddelen, responsieve zachte materialen en moleculaire machines. U wordt meegenomen op mijn ontdekkingsreis door de nano-wereld en deel enkele markante ervaringen na ‘The Magic Call from Stockholm’

Korte biografie
Ben L. Feringa promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen (Nederland) onder leiding van professor Hans Wijnberg. Na het werken als wetenschappelijk onderzoeker bij Shell in Nederland en bij het Shell Biosciences Centre in het Verenigd Koninkrijk, werd hij benoemd tot docent en in 1988 tot hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij vanaf 2004 de Jacobus H. van't Hoff Distinguished Professor leerstoel in de Moleculaire Wetenschappen bekleedt. Hij werd verkozen tot Buitenlands erelid van de Amerikaanse Academie van Kunst en Wetenschappen en is lid en vice-voorzitter van de Koninklijke Nederland Akademie van Wetenschappen (KNAW). In 2008 werd hij benoemd tot Academiehoogleraar en werd geridderd door Hare Majesteit de Koningin van Nederland in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prijzen
Feringa's onderzoek is erkend met een aantal prijzen, waaronder de Koerber European Science Award (2003), de Spinozaprijs (2004), de Prelog gouden medaille (2005), de Norrish Award van de ACS (2007), de Paracelsus medaille (2008 ), de Chirality medaille (2009), het RSC Organic Stereochemie Award (2011), Humboldt Award (2012), de Grand Prix Scientifique Cino del Duca (Franse Academie 2012), de Marie Curie-medaille (2013), de Nagoya Gold Medal (2013) en de Nobelprijs voor de chemie (2016). Het onderzoek omhelst stereochemie, organische synthese, asymmetrische katalyse, optopharma, moleculaire schakelaars en motoren, zelf-assemblage en moleculaire nanosystemen.

Opgave deelname
Leden, partners en introducees zijn van harte welkom. In verband met de aankleding van deze feestelijke avond wordt aan de leden een eigen bijdrage van € 5,= gevraagd en aan niet-leden (partners/introducees) een bijdrage van € 10,= en deze vooraf te voldoen op de bankrekening NL84INGB 000 089 5564 t.n.v. penningmeester Groningse Chemische Kring.

In verband met de verwachte grotere opkomst en de “catering” is aanmelding verplicht. Men dient zich voor deelname aan deze avond uiterlijk vrijdag 18 mei 2018 bij de secretaris, Dr. K. Brunt op te geven per e-mail (kommer.brunt@planet.nl), per telefoon (050-5348934) of per post (Spoorlaan 31, 9753 HV Haren).

Uw aanmelding voor deze avond is pas definitief na ontvangst van uw bijdrage door de penningmeester op de bankrekening NL84 INGB 0000 8955 64 t.n.v. Groningse Chemische Kring.