Over Winning schaliegas

Winning schaliegas

Avondlezing door prof.dr. Rien Herber georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

De lezing wordt om 19:30 uur voorafgegaan door de jaarlijkse ledenvergadering.

Samenvatting
Het opsporen en eventueel winnen van schaliegas in Nederland is reeds enkele jaren het onderwerp van debat in de samenleving. De meningen lopen zeer uiteen, al dan niet onderbouwd met feiten. Ervaringen in Noord Amerika worden te pas en te onpas aangehaald om standpunten te ondersteunen, maar wat zijn nu de kenmerken van deze winning? Hoe werkt het, wat is het verschil met conventionele gaswinning, wat is fracken, hoe bedreigend is dat voor het milieu en ook heel belangrijk: wat is nut en noodzaak van schaliegaswinning in Nederland?

Ik wil in mijn lezing een antwoord op deze vragen proberen te geven door middel van feiten en observaties, zonder vooropgezette mening. Op deze wijze bent U mogelijk in staat uw eigen oordeel over dit dossier te vormen.

Loopbaan Rien Herber
Rien Herber (1954) is professor in Geo-energie aan het Energy and Sustainability Research Institute van de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie geofysica aan de Rijksuniversiteit Utrecht begon hij zijn loopbaan in Shell in 1979 in het research lab in Rijswijk. Na een aantal posities in exploratie in Brunei, Thailand en Nederland werd hij in 1993 benoemd tot exploratie manager in Noorwegen. In 1998 werd hij exploratie manager in NAM waarna hij in 2003 Vice President Exploratie Europa werd, met Assen als basis. In deze rol was hij verantwoordelijk voor Shell’s exploratie activiteiten in Groot Brittannië, Nederland, Noorwegen, Ukraine, Zweden, Ierland, Duitsland, Denemarken en Italië. Tevens werd hij in 2004 benoemd tot adjunct directeur van de NAM . In 2009 verliet Rien Shell om hoogleraar in Groningen te worden. Hij is momenteel lid van de Mijnraad en bestuurslid van de TKI Gas.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl.