Over Kaas met prik

Kaas met prik

Avondlezing door prof.dr. J. Kok georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

Georganiseerd als Teams-meeting.

Kaas met prik

Samenvatting
Bacteriën zitten overal: op uw huid, in uw aanrechtdoekje, maar ook, met miljarden tegelijk, in uw darmen. Zonder deze voor velen “enge beestjes” was leven op deze planeet niet mogelijk. En: de mensheid heeft deze micro-organismen al duizenden jaren geleden gedomesticeerd: we gebruiken bepaalde bacteriële species en speciaal geselecteerde stammen voor de productie van een onvoorstelbaar grote hoeveelheid en diversiteit aan voedingsmiddelen.

In de basiseenheid Moleculaire Genetica wordt al vele jaren onderzoek gedaan naar de (moleculaire) opbouw en de “levenswandel” van een tweetal goede en voor de Nederlandse economie erg belangrijke bacteriën, nl. Bacillus subtilis (producent van o.a. de “bloed- en eiwitvlekverwijderaars” in waspoeders en industriële enzymen) en Lactococcus lactis. Deze laatste wordt op immense schaal speciaal gekweekt voor de melkfermentatie industrie waarin ze, wereldwijd, wordt gebruikt voor de fabricage van quark, karnemelk en een fantastische hoeveelheid aan verschillende kazen en kaasjes. Door de gedetailleerde kennis die is opgedaan, vooral ook waar het betreft de genetische opbouw van de bacterie en de mogelijkheid om haar genetisch aan te passen, is het nu mogelijk om Lactococcus lactis, de “kaasbacterie”, te gebruiken voor geheel andere, ook medische doelen. Een roadtrip, of meer een reis in de tijd, zal illustreren hoe dit, via gedegen fundamenteel onderzoek, mogelijk is geworden, maar ook waar de angels en haken zitten.

Verkorte loopbaanbeschrijving van Prof. Dr. J. Kok
GCK-Kok.jpgThe group of prof. Jan Kok is embedded in the Department of Molecular Genetics. The research of the Department concentrates on the molecular biology of Gram-positive bacteria of industrial as well as medical importance. Transcript- and protein profiling by high-throughput technologies such as DNA microarrays and proteomics tools are being used. The very large data sets generated are analyzed by employing existing and novel bioinformatics tools. Major lines of research are in the field of functional genomics of these organisms, using systems- and synthetic biology approaches and on designing novel (synthetic) antibiotics.

Jan Kok (1956) is na zijn middelbare schoolopleiding (1968-1974, Atheneum B) begonnen met zijn studie biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Academic education: State University of Groningen; Biology; 1974-1982
  Specializations: Molecular Genetics (Prof. Dr. G. Venema);
Molecular Microbiology (Prof. Dr. W.N. Konings, Prof. Dr. W. Harder)
Ph.D. study: Department of Genetics; 1982-1987
  Promotor: Prof. Dr. G. Venema
   Thesis: Development and use of a gene cloning system for lactic streptococci
Post-doctoral period:
   1987-1991: Department of Genetics, Group leader "Lactococcus group"
   1992: One-year NWO stipendiary
Division of Cellular Biology, Department of Molecular and Experimental Medicine, Research Institute of Scripps Clinic, 10666 North Torrey Pines Road, La Jolla, CA 92037, USA
Project: Molecular mechanism of signal transduction in sporulation of B. subtilis
   1993-1998: Fellowship of the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW)
Project: Genetic and biochemical analysis of the regulation of nitrogen metabolism in Lactococcus lactis
   1998: UD (assistant professor) Molecular Genetics Group
Group leader "Lactococcus group"
   1998-2004: UHD (associate professor) Molecular Genetics Group
Group leader "Lactococcus group"
   2004-2009: Adjunct professor Molecular Genetics
   2009-present: Full professor Molecular Genetics/Genomics

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl.

Prijzen

Vanwege de aanscherping in de huidige corona-regels heeft het bestuur moeten besluiten om ook in februari 2021 geen fysieke bijeenkomsten te beleggen. De presentatie van donderdagavond 11 februari zal daarom worden gestreamd. Afhankelijk van de omstandigheden en regelgeving zullen mogelijk ook de lezingen van 11 maart en 8 april gestreamd worden.

De streaming loopt via Microsoft Teams. Men hoeft hiertoe geen aparte software op z’n computer te installeren, u kunt eenvoudig de websiteversie van Teams gebruiken. Selecteer hiervoor het middelste vak “continue in this browser” of de gelijkluidende Nederlandse tekst.
Hierbij ontvangt u de link waarmee de streaming kunt bijwonen.

Click here to join the meeting Learn More | Meeting options

Met deze link kunt u donderdagavond 11 februari a.s. om 20:00 uur inloggen. In geval u problemen ondervindt met inloggen, bel (06-40006575) of mail ( g.j.w.euverink@gmail.com ) dan direct even met ons bestuurslid Gert-Jan Euverink, dan kan hij u helpen bij het inloggen.

U wordt verzocht om tijdens de streaming uw microfoon uit te zetten om allerlei stoor- en achtergrondgeluiden te voorkomen. Tevens verzoeken we u ook om tijdens de streaming uw camera uit te zetten. Videobeelden vragen heel veel capaciteit van de verbinding en kunnen daarmee de kwaliteit van de presentatie negatief beïnvloeden.