Locatie van PRA Health Sciences

PRA Health Sciences

PRA Health Sciences

  • PRA Health Sciences
Amerikaweg 18
9407 TJ ASSEN

PRA Health Sciences
Bioanalytisch laboratorium
Amerikaweg 18
9407 TJ Assen

In het najaar 2015 heeft PRA Health Sciences een volledig nieuw laboratorium betrokken in Assen-Noord. Het drie verdiepingen tellende laboratorium, gebouwd op de groei, behoort tot een van de grootste bioanalytische laboratoria in Europa. De binnenarchitectuur is transparant. De opwerkruimtes zijn kleiner geworden: elk team heeft zijn eigen ruimte, zodat projecten in gescheiden ruimten kunnen worden uitgevoerd. De analysezalen zijn daarentegen weer groter geworden. Dit om technieken te kunnen clusteren. PRA beschikt onder meer over een FACS-lab voor celtelling en celstromingsmeting. Verder herbergt het pand, een biohazard cleanroom, een isotopenlab en laboratoria voor massaspectrometrie (LC-MS), immunochemie (ELISA) en farmaceutische analyse. Bij het oude labgebouw, waar de GCK 3 jaar geleden op bezoek is geweest, sloot de indeling onvoldoende aan bij de huidige labprocessen. Daarnaast werd het pand ook te klein: het laboratorium van PRA groeide in 10 jaar tijd van 90 naar 130 medewerkers.

In het bioanalytisch laboratorium te Assen worden farmaceutische en biologische monsters geanalyseerd afkomstig van een groot aantal verschillende (pre)klinische en toxicologische studies vanuit de hele wereld. Bij de analyses worden verschillende technieken gebruikt: LC-UV,  en –MS/MS,  ELISA en andere bindingsanalyses, flow cytometrie en isotopenanalyse. Daar het veelal nieuwe geneesmiddelen betreft worden veel onderzoeksmethoden binnen het laboratorium ontwikkeld en gevalideerd. Het laboratorium beschikt over de modernste apparatuur en geautomatiseerde systemen. 

In opdracht van grote en kleinere internationale farmaceutische bedrijven doet PRA wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar de werking van geneesmiddelen bij mensen. In Nederland heeft PRA (voormalig Pharma Bio-Research) inmiddels meer dan 400 medewerkers verdeeld over vier locaties in Noord-Nederland. Hier verrichten zij enerzijds Klinisch- en anderzijds Bioanalytisch onderzoek. Tesamen met een aantal klinieken in de Verenigde Staten en in Midden- en Oost-Europa en een bioanalytisch laboratorium in de VS vormen zij de divisie Early Development Services (EDS) binnen PRA. In totaal werken er binnen PRA zo’n 11.000 medewerkers verdeeld over de gehele wereld.

Deel met anderen