Over Biomimetic Optimization of Windturbines - of - Albatrozz: meer energie bij minder wind

Biomimetic Optimization of Windturbines - of - Albatrozz: meer energie bij minder wind

Avondlezing door prof.dr. Eize Stamhuis georganiseerd door de Groningse Chemische Kring.

Biomimetic Optimization of Windturbines - of - Albatrozz: meer energie bij minder wind

Samenvatting
Zie artikel Broerstraat 5 van juli 2022 pagina 18 – 19 (PDF; 3,3 MB). 

Verkorte loopbaanbeschrijving van Dr. Eize J. Stamhuis
GCK-StamhuisEize Jan Stamhuis studeerde Mariene Biologie met specialisatie Biomechanica aan de RuG. Zijn promotiestudie was aan de levenswijze van een in de zeebodem levend kreeftje wat daar burchten bouwt die geventileerd worden door pompactiviteit met de zwempoten. Volgend op de promotiestudie was hij eerst werkzaam als onderwijscoordinator Mariene Biologie binnen de RuG wat hij opgaf om zijn promotie eerst af te ronden. Direct volgend op de promotie was hij gedurende een jaar postdoc aan de University of Cambridge (UK) om daar zijn stromingsanalyse-methode toe te passen op vliegende insecten. Terug in Groningen werd hij  UD en later UHD in de Experimentele Mariene Zoologie, en hoe langer hoe meer specialiserend in Stromingsmechanica en Biomimetica. Van 2008 tot 2017 was hij half-time hoogleraar Biologische Stromingsleer en Locomotie aan de Technische Hogeschool in Bremen. In deze periode is hij mede-oprichter van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum (Groningen). Vanaf 2017 is hij full-time Associate Prof. in Experimentele Mariene Zoologie en Biomimetica met hoe langer hoe meer connectie naar toepassing van het Biomimetisch onderzoek. Naast andere projecten met industriële partners is hij vanaf 2015 betrokken bij de ontwikkeling van de TidalKite samen met SeaQurrent, en vanaf 2017 betrokken bij het Albatrozz-consortium wat op een van zijn patenten gebaseerd is. Vanaf 2021 is hij groepsleider (samen met collega David Lentink) van de Biomimetica-groep binnen het Instituut voor Energie en Duurzaamheid van de RUG met als doel energie-systemen te ontwikkelen of te verbeteren m.b.v. Biomimetica.

Introducé(e)s zijn van harte welkom.

Graag vooraf bericht als u verwacht te komen.
Stuur daartoe een mail naar gck@kncv.nl of kommer.brunt@planet.nl.

Prijzen

De lezing vindt plaats in het Sociaal Cultureel Centrum ‘t Clockhuys, Brinkhorst 3, Haren, telefoon 050 - 533 95 60 (tevens ingang aan de Kerkstraat naast de oude lagere school en via de lift in de parkeergarage Voorhorst).

Voldoende parkeergelegenheid in de parkeergarage Voorhorst (te bereiken via de Hortuslaan) van het winkelcentrum de Brinkhorst en bij het Haderaplein achter het gemeentehuis Haren.